Hvad er Escape Room og andre fakta
Escape Room er blevet enormt populært. Ikke bare i Danmark, men i hele verden. Derfor har vi samlet lidt information som kan være til din interesse.
Hvad er et Escape Room
Et Escape Room er et fysisk rum, hvor et hold deltagere skal samarbejde om at løse en mission bestående af en række gåder og opgaver på begrænset tid, typisk 60 minutter. Slutmålet kan være at finde en nøgle eller kode til udgangsdøren, deraf navnet escape room, men kan også være at finde nøgle/kode til pengeskab eller en helt tredje mission.
Hvor lang tid varer et escape room spil
Et escape room spil varer oftest 60 minutter, men der findes mange varianter, fx 120 min, 90 min, 75 min, og sågar 15, 10 og 5 minutter escape room spil.
Hvor mange escape rooms er der i verden
I verden er der i 2019 estimeret 15.000 escape rooms lokationer i verden, med samlet ca 40.000 til 50.000 escape room spil. Opgørelsen kommer fra en escape room konference i 2019 og er lavet på baggrund af at sammenholde en række nationale kataloger over escape rooms, og ekstrapolere op for de lande, som ikke har tilsvarende kataloger. Antallet af spil udvider sig hastigt, og langt de fleste spil er mindre end 5 år gamle
De lande, hvor der er flest escape rooms er USA, Kina og Rusland. De lande med fleste escape rooms per indbygger er Ungarn, Slovakiet og Holland. Generelt har Østeuropa mange escape rooms per indbygger. Fx er der ca. 100 udbydere af Escape Room i Budapest.
I Danmark har alle større byer efterhånden escape room spil, og hver udbyder har oftest 1-3 temaer. I alt er der omkring 50 escape room udbydere i Danmark
Hvilke byer har Escape Room i Danmark
I disse byer kan man spille Escape Room i Danmark:
Sjælland og Øer: København, Rødovre, Hillerød, Køge, Næstved, Brede, Vordingborg, Roskilde.
Fyn: Odense
Jylland: Vejle, Sønderborg, Fredericia, Århus, Aalborg, Randers, Esbjerg, Herning, Haderslev, Varde, Holstebro, Frederikshavn
Hvad er historien bag Escape Room
Historien bag Escape Room er at i 2004 udgav Toshimitsu Tagaki pc-spillet Crimson Room. I spillet befinder man sig i et nogenlunde almindeligt rum, og skal så samle genstande og løse simple opgaver for at slippe ud. Det blev en stor succes. og i 2007 transformerede det japanske firma SCRAP konceptet til det første live escape room. Grundlæggeren Takao Kato ønskede at spillerne skulle indleve sig i spillet og derfor have fysiske rammer.
Det første escape room i Europa kaldet Parapark, blev åbnet 2010 i Budapest, Ungarn af Attila Gyurkovics. Attila påstod at han ikke havde nogen viden om spillene i Japan. I 2011 åbnede der yderligere spil i Singapore og Australien, og i 2012 åbnede Kazuya Iwata, en ven af Tkao Kato, det første rum i USA. I 2013 åbnede det første Amerikanske spilfirma Puzzle Break deres spil i Seattle. Siden er antallet af spil udvidet kraftigt.
De første rum i Danmark hed Mindquest. d. 1. Juli 2016 åbnede Midgaard Event deres første escape room, Da Vinci Escape Room
Hvilke navne er der for Escape Room
Selvom det i mange spil ikke længere handler om at undslippe et rum, er ”Escape Room” det internationalt mest benyttede kaldenavn. Da der ikke er en egentlig standardisering, findes der et utal af kaldenavne, fx live escape room, puzzle room, riddle room, breakout room, mystery room, exit game eller simpelt og ret escape game. Alle kan frit kalde deres spil de ovenstående termer.
Hvordan foregår Escape Room spil
Escape Room spil foregår oftest med velkomst og introduktion af en Gamemaster. Nogle steder foregår det via video, og andre steder ved levende instruktører eller sågar udlædte skuespillere som hos Midgaard Event. Introduktionen skal inspirere deltagerne til at arbejde sammen og tænke ud af boksen, men også sikre at folk kender husreglerne for god opførsel, hvad man må, og især hvad man ikke må.
Herefter kommer deltagerne ind i rummet. Når tiden starter, skal deltagerne udforske rummet, arbejde sammen og løse opgaver, knække koder og finde nøgler og rekvisitter. Mange steder fører opgaverne til enten koder eller nøgler som kan bruges i låse, men efterhånden benytter moderne escape rooms sig mindre af låse og oftere af elektrificerede åbnemekanismer. Når spillerne gennemfører en gåde, vil der ofte komme en ledetråd eller progressivitet til næste gåde. Undervejs i spillet vil der ofte komme en overraskelse eller 2. Det kan fx være en wow-effekt eller en hemmelig dør til et nyt rum. Gamemasteren vil i løbet af spillet holde øje med spillernes færd, og kan give dem hints, så de kan komme videre. Det mest anvendte er en skærm i rummet, hvor gamemasteren kan skrive til, men andre benytter også walkie-talkies. Der findes også simplere modeller hvor gamemasteren enten er tilstede i rummet og overleverer hints mundtligt, hvor gamemasteren blot skubber en seddel ind under døren, eller mere kreative indslag, fx flaskepost i piratspil, fax eller hemmelig skrift på et spejl.
Hvis spillerne klarer den sidste gåde indenfor tiden vinder de spillet, og gør de ikke har de tabt. Uanset om man vinder eller taber, vil de fleste have det sjovt i rummet. Efter spillet vil gamemasteren oftest forklare evt. gåder der ikke blev løst og fortælle lidt om de andre muligheder hos udbyderen. Mange escape rooms tager også billeder efter spillet, nogle med mulighed for at tage kostumerekvisitter på eller sjove skilte.
Hvilke typer af gåder kan man finde i Escape Room
Der er mange typer af gåder blandt forskellige escape rooms med stor variation og kreativitet, og generelt er der ingen regler for hvordan en gåde skal være. Mange gåder baserer sig på logik og deduktion, hvor man skal bruge hovedet for at regne løsningen ud. Men der er også gåder hvor man skal bruge behændighed og snilde, fx er der den klassiske kuglelabyrint, hvor en kugle skal guides gennem en bane ved brug af balance og timing. En gåde kan fx være designet ved brug af logik, matematik, sprog, visuel, behændighed, styrke, præcision, lugt, smag, hørelse, tælle med mange flere.
Hvordan laver man en god escape room gåde
Det er altid en smagssag, hvad der er en god gåde. Ikke desto mindre kan der være fællestræk. En god gåde er underholdende, udfordrende og formår at engagere så mange deltagere som muligt i en form for samarbejde. En god gåde har også en rød til temaet og skal gerne variere fra de andre gåder i gådeflowet, se også nedenfor om gådeflow.
Hvad er forskellen på serielt og parallelt gådeflow
Gåderne i et Escape Room spil kan opdeles enten i et serielt eller parallelt gådeflow. I det serielle gådeflow kommer gåderne en efter en som perler på en snor. Effekten herved er at det bliver nemmere for deltagerne at overskue gåderne, og derved typisk også kan nå flere gåder i løbet af spilletiden, fordi de ikke bruger tid på uaktuelle rekvisitter eller spor. Ulempen er at det er sværere at involvere flere spillere samtidigt, så det er mest oplagt til spil for få deltagere, eller alternativt kræver det et gåde-design der involvere mange samtidigt. Et parallelt spil derimod kan involvere mange spillere samtidigt, for de kan samarbejde om at løse flere gåder samtidigt. Til gengæld kan et parallelt gådeflow kræve mere af deltagerne, så de sorterer i relevant information.
Hvad er de mest populære Escape Room temaer
Der findes et utal af forskellige temaer. Nogle spil er de samme i forskellige byer, fx hvis spillet er et franchise. Andre kan vælge samme tema som findes i andre lande og byer, men spillene kan alligel være vidt forskellige pga. de anderledes gådedesign. Scott Nicholson lavede i 2015 en opgørelse over de mest anvendte historieforløb internationalt.
Undslippe et sted (hule, fængsel, men også sjove ting, fx børnehave): 30%
Ingen historie, udover at undslippe: 16%
Undersøge et mysterium: 9%
Overnaturligt: 8%
Opklare et mord: 5%
Demontere bombe: 5%
Være eventyrer: 4%
Foretage et indbrud: 4%
Finde en forsvunden person: 3%
Skabe noget (fx en kur, magisk formular mv): 2%
Millitær operation: 2%
Befrie en person eller dyr: 2%
Overleve: 1%
Snigmord: 0%
Aldersrogade 6A, 2100 København Ø
Hjælp til Booking?
Ring 41 44 66 99
eller skriv til hello@escaperoom.dk
Nr 1 på Tripadvisor
Nr. 1 i kategori “Escape Rooms i København”
Nr. 1 i kategori “Escape Rooms i Danmark”
Nr. 1 i kategori “Sjov og Leg i København”